Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RSS

Gevele Kalesi Takkeli Dağı

Konya Sille yöresinde Gevelle (gevele) olarak adı geçen Takkeli Dağın Zirvesinde bulunan Kale.

Kale Çok eski dönemlerde inşaa edilip tam olarak kimin yaptırdığı bilinmemektedir, Düz ovada kurulu Konya şehri çok geniş bir alana yayılıdır. Takkeli Dağı bölgeye hakim konumdadır,dolayısıyla Gözetleme ve savunma amaçlı Kale Dağın zirvesine inşaa edilmiştir. Dağa Takkeli ismini veren neden uzaktan bakıldığında dağın üzerinde görülen Şapka görünümüdür. Takkeli dağın çok  Bu şapka görünümü Gevele Kalesinden kaynaklanır, Kale çok yıpranmış yıkık vaziyettedir.

Ayakta kalan bir duvarın genişliği 3 - 5 metre kalınlığındadır, bu hayret verici durumdur Dağın zirvesinde bu taşların nasıl getirilip işlenmesi ve bu denli kalın sağlam duvarların yapılması.

Süleymen Şah'ın bir seferi sırasında bu Kaleye sığınan Bizans kuvvetlerini 3Ay gibi bir zamanda yenebildiği anlatılmaktadır. Karamanoğullarının ürezine yaptığı seferde Fatih Sultan Mehmed'in İstanbul'un Fethinde kullanılan büyüklükteki Topları Bu Kaleye karşı kullandığı belirtilir.

Bu gün Kaleden sadece Sarnıçlar ve Mahzenler sağlamdır. Bazı bölümlerde sağlam farklı yapılarada rastlanmaktadır.

Kalenin bulunduğu Dağ'ın hemen eteklerine Sarayköy kurulmuştur, bu gün yerleşim mevcuttur. Ulaşım bu köye giden yol ile mümkündür, Dağ üzeri ağaçsız yeşilden uzak çıplak vaziyettedir, bir zamanlar Osmanlı döneminde Bu şimdiki Sarayköy civarında bir Orman işletmesi olduğu ve Takkeli Dağın civarlarında odunculuk yapıldığı, İnşaa Kereste üretildiği ve bu günkü değimle Sanayisel Orman Endüstrisinin bulunduğundan eski kaynaklarda bahsedilmektedir. Yine aynı kaynaklarda buradan Orta Doğu, Mısır bölgesine aynı dönemlerde Tomruk ve Kereste Gönderildiği eklenmiştir.

Ve Bakınız Bu Sayfada ilgili bir konu bulunmaktadır



  • Facebook
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 yorum:

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *