Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

RSS

Sille Taşı ve Taş Ustalarının Marifeti


Resimde görülen yapı uzun yıllar önce Sille taşından inşa edilmiş bir kireç ocağından arda kalan Kele gibi sağlam  duvarlar.

Sille Taşı adından anlaşılacağı üzere Konya Sille yöresinde Taş Ocaklarından çıkarılan ve bölgede tüm yapılarda ana inşa malzemesi olarak kullanılan Taş türüdür. Sille'de tüm binalar bu taş ile yapılmıştır. Yine Konya ve civarında tercih edilen Taş yapı malzemesidir.

Sille Taşı işlemesi kolay düzgün bloklar halinde çıkarılabilen, kolay şekil alan  standart aynı ölçüde olabilen bir taştır Duvara örülmesi kolaydır, Bu yüzden Taş Ustalarının da başlıca tercihidir. Maharetli ustaların elinden müthiş görkemli duvarlar ve eserler çıkarmalarına kolaylık sağlar. Sadece duvar örmede değil farklı alanlarda  kullanılır. 

Bir zamanlar Sille'de  pek çok kişi bu işle uğraşırdı, Sille'de faal durumda pek çok taş ocağı vardı. Taşçılık yapan (ocaktan taş çıkaran) pek çok insanın geçim kaynağıydı aynı zamanda pek çok Taş Ustasının da, Sille Taşı artık eskisi gibi yoğun kullanılmamakta sadece estetik arayanların, sağlam duvarlar isteyenlerin, tercih ettiği taştır günümüzde. Birde dekorasyon amaçlı ve işlemesi kolay olduğu için farklı nesneler üretmek için kullanılır.

  Ayrıca bakınız:   www.silletasi.com bu sitede tamamen Sille taşından bahsedilmektedir.


  • Facebook
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 yorum:

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *